Haber

Jeolog Okan Tüysüz: İki deprem Türkiye’nin fay dengesini değiştirdi

Merkez üssü Niğde’nin Bor ilçesi olan 5.3 büyüklüğündeki depremin ardından katıldığı NTV’nin canlı yayınını değerlendiren Prof. Dr. Okan Tüysüz, dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Tüysüz, Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin Türkiye’deki fay stabilitesini değiştirmiş olabileceğini belirtti.

“Hata dengesinde değişiklik var”

Tüysüz, “7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden sonra Türkiye’de hemen hemen bütün fayların dengelerinde değişiklik oluyor. Faya yakın yerlerde dengeler biraz değişmiş olabilir. Kahramanmaraş’ta yaşanan depremler karada önemli depremlerdir. batıya doğru kayarak Ege ve İstanbul’u etkileyecek bir değişimden bahsetmiyoruz.” terimleri kullandı.

“AYNI NOKTAYA GELİYOR”

2020 yılında 5,1 büyüklüğünde bir depremle sarsıldığını hatırlatan Tüysüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hala aynı noktaya denk geliyor. Burası Tuz gölü fayı dediğimiz 200 kilometrelik fay sisteminin güney ucu. Endişelenecek bir depremin habercisi olacağını düşünmüyorum.

“Binlerce yıldır sessiz kalan bir fay var”

Binlerce yıldır sessiz kalan bir fay var. Bazı faylar 1000-10 bin yıllık aralıklarla depremler üretir. 5 çok küçük bir deprem değil. Bunu çevre illerde de hissetmeniz doğaldır. 4 ve 4,5 büyüklüğünde depremler olabilir. Daha büyük olacağını sanmıyorum.

“NİĞDE ÇOK ZAYIF BİR ZEMİNDE”

Bazı köy evlerinde duvarların çökmesine neden olabilecek bir deprem, daha büyük değil. Niğde çok zayıf bir zeminde. Binaların bu zemin üzerine yapılması çok önemli” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu